Tel. 06062 - 266784 | info@prof-dr-michel.com

Body Sculpturing through Liposuction/ Liposculpture surgery

bauchdeckenplastik

Question 1: What is Liposculpture?

Answer: Liposculpture is the removal of unwanted bulges created by excess localized fat deposits. Liposculpture  differs from liposuction primarily by the size of the cannula, with microcannulas enabling more precise sculpting. These fat deposits form because of hereditary factors (familial traits) and gender (male versus female). A small microcannula is inserted through a tinny incision placed in an unconspicious location and removes unwanted fat by a high pressure vacuum.


Question 2: What areas are treated?

Answer: The most common area treated is the upper outer thigh area in women. These areas are Commonly referred to as “saddle bags”. The second most common area is the tummy followed by the flanks (love handles) in men. Other areas that are also treated are facial accumulations of fat, double chins, hips, buttocks, thights, knees, and ankles. Arms and bulges on the chest in front and back of the arms may also be treated. For men this procedure can be used to correct gynecomastia (enlarged breasts).


Question 3 : Who is a good candidate for Liposuction Surgery?

Answer: Athletic individuals who are already on an exercise program and of normal body weight are considered ideal for this treatment. However patients can be slightly to do moderately over-weight and still be candidates for this surgery. In general, the most important thing is that they have realistic expectations of what they can achieve. Age by itself is not a significant factor. Many patients who are in their 60’s and 70’s have been delighted with the outcome. The patient should be in good general health without significant heart or lung problems. This technique is not for very obese patients and is not a substitute for weight loss. There is a limit to how much fat can be removed safely at one time.

Question 4: Is this a dangerous procedure?

Answer: Contrary to sensationalistic misinterpretations in the lay press, Liposuction Surgery has been shown to be a very safe procedure with very few complications. A review of over 30,000 cases of Liposuction Surgery revealed no serious complications and a very low percentage of minor problems (i.e., temporary swelling,irregularity,numbness,etc.).

Question 5: Where is Liposuction Surgery performed?

Answer: Outpatient or with one stay over night under local anaesthesia with oral and / or intramuscular sedation and analgesia, if desired under general anaesthesia.


Question 6: What is the recovery period?

Answer: The recovery time varies with how many areas treated and the type of activity the patient intends to resume. Most patients are performing routine duties after two days, but in some cases five or six days of “recovery time” may be necessary.


Question 7: Will there be bandages?

Answer: There are no bandages. Special compression garments are worn under clothing for one week. These garments are made specifically for this procedure. After the first week the compression garments should be worn 8 – 10 hours daily for another 4 – 5 weeks.


Question 8: Will the fat regrow?

Answer: Once puberty is reached no new fat cells develop. The fat cells either swell or shrink in size depending on weight gain or loss. When fat cells are removed from a treated area they do  not return. Lipsuction surgery is, indeed, the only true spot reducer. Long term body weight, however, is not influenced by liposuction.


Question 9: What will happen to the excess skin?

Answer: Skin is a dynamic organ which has elasticity and in most cases is able to shrink and reaccommodate to the new body contour. Those who are poor candidates for liposuction surgery because of decreased skin elasticity or in case of superfluous skin can have the excess skin removed in the same procedure.


Question 10: Can the procedure be repeated?

Answer: Yes. There is a maximum limit to the amount of fat that can be extracted during one operation. In some instances you may want to repeat or have more removed at another time. It is recommended to wait at least three weeks between procedures.


Question 11: When will I notice results?
Answer: Usually the day after the procedure. After 3-4 days you will see a reactive swelling with edema. However, improvement continues for up to six months.


Question 12: Will I lose weight?

Answer: Weight loss will be not excessive because fat weights very little. The difference will be seen primarily in the way your clothes fit you. You will probably lose inches and look slimmer. The appearance of cellulite occasionally will be improved.